Tapahtumien hallinta Lukkarissa
Tapahtumia ylläpidetään Lukkarin vasemmasta ylläpitovalikosta. Tapahtuma voi olla yksipäiväinen tai monipäiväinen, kertaluonteinen tai toistuva.
Tapahtumien luomisesta katso myös tulostettavat ohjeet Lukkaria vähemmän käyttäneille.
Huom! Jos seurakunnassasi on otettu käyttöön tapahtumien ylläpitorajapinta ja tapahtumat siirtyvät Katrinasta tai Primestä suoraan Lukkariin, myös tapahtuman tietojen muokkaus tulee tehdä Katrinassa tai Primessä.
Myös kuvat siirtyvät Lukkarin tapahtumakalenteriin sekä Katrinasta että Primestä. Jos siis Katrinan tai Primen rajapinta on otettu käyttöön, kuvat täytyy lisätä tapahtumiin Katrinassa/Primessä, ei enää Lukkarin tapahtumahallinnassa.
Tapahtuman merkitseminen striimi- tai hybriditapahtumaksi onnistuu vain tapahtumissa, jotka on luotu Lukkarin omassa tapahtumahallinnassa tai Katrinassa. Jos siis seurakunnassa on käytössä Primen rajapinta ja striimien merkitseminen halutaan ottaa käyttöön, tapahtumat täytyy poikkeuksellisesti luoda Lukkarissa. Toinen vaihtoehto on jatkaa tapahtumien luontia vanhaan malliin ja odottaa Primen mahdollista päivitystä.
Uuden tapahtuman lisääminen
Pikaohje:
- Kirjaudu sisään Lukkariin ja valitse vasemmasta ylläpitovalikosta Tapahtumat.
- Klikkaa Lisää tapahtuma -painiketta.
- Täytä tapahtuman tiedot lomakkeeseen.
- Julkaise tapahtuma.
Tarkempi kuvaus tapahtumaan syötettävistä tiedoista
Tapahtuman nimi
Anna tapahtumalle tiivis, mutta informatiivinen nimi.
Tapahtuman tyyppi
Valitse normaali tapahtuma, striimitapahtuma tai hybriditapahtuma. Jos kyseessä on striimi- tai hybriditapahtuma, lisää striimilinkki. Jos tapahtuma nauhoitetaan, lisää ruksi kohotaan ”Tapahtuma nauhoitetaan”.
Verkkosivukävijä näkee striimi- ja hybriditapahtumissa "Verkkotapahtuma"-merkinnän, "Siirry verkkotapahtumaan" -linkin sekä "Tapahtuma tallennetaan" -tekstin, jos "Tapahtuma nauhoitetaan" -kohtaan on laitettu ruksi.
Tapahtumapaikka
Valitse tapahtumapaikka listalta ja siirrä se Valitut-laatikkoon alaspäin osoittavalla nuolella. Jos valitsit vahingossa väärän tilan, siirrä se pois Valitut-laatikosta klikkaamalla tila valituksi ja painamalla ylöspäin osoittavaa nuolta. Jos tilaa ei löydy listalta, kirjoita Ulkopuolinen tila -kenttään paikan nimi, osoite ja paikkakunta.
Ingressi
Lyhyt mainosmainen kuvaus, enintään 400 merkkiä. Ingressi kannattaa olla mukaan kutsuva ja sisältää tietoa tapahtuman sisällöstä ja kohderyhmästä.
Tapahtuman kuvaus
Tarkempi kuvaus tähän. Voit myös linkittää ulkopuolisia sivuja tai lisätä esim. YouTube-videon käyttämällä upotustyökalua.
Liitä kuva
Klikkaa Valitse tiedosto -painiketta ja valitse kuva koneeltasi. Kuvan tulle olla vähintään 750 px leveä ja 500 px korkea. (Kuvatiedoston enimmäiskoko on 7,3 Mt. Suuret kuvat kuitenkin hidastavat sivuston latautumista, joten pienennä kuva aina käyttötarkoitukseen sopivaksi.)
Alt-teksti
Anna kuvalle tekstivastine eli alt-teksti. Kuvien tekstivastineista voit lukea lisää saavutettavuusohjeista
Tapahtuman ajankohdan määritys
Valitse pudotusvalikosta, onko kyse yksittäisestä vai toistuvasta tapahtumasta.
- Yksittäinen tapahtuma: syötä päivämäärä ja kellonaika. Jos kyseessä on monipäiväinen tapahtuma, esim. leiri, laita ruksi kohtaan "Monipäiväinen tapahtuma.
- Toistuva tapahtuma: syötä ensimmäinen ja viimeinen tapahtumapäivä sekä kellonajat. Valitse tapahtumalle myös viikonpäivä, ja laita ruksi tarvittaessa kohtaan "Joka toinen viikko".
Tapahtumat näkyvät seurakunnan etusivulla sekä Tapahtumat-sivulla vielä 30 minuuttia tapahtuman alkamisesta.
Järjestäjä
Valitse tapahtumalle järjestäjä klikkaamalla seurakuntaa listalta ja siirtämällä se nuolella Valitut-laatikkoon. Voit täyttää avoimeen tekstikenttään ulkopuolisen järjestäjän tiedot.
Ennakkoilmoittautuminen
Jos tapahtumaan pitää ilmoittautua etukäteen, klikkaa valituksi ”Tämä on ennakkoilmoittautumista vaativa tapahtuma”. Jos ilmoittautuminen tapahtuu verkkolomakkeella, tee lomake ensin valmiiksi ja liitä sen osoite Linkki ilmoittautumiseen -kenttään. Voit ajastaa, minä päivänä ja kellonaikana ennakkoilmoittautuminen alkaa ja loppuu. Silloin linkki ilmoittautumiseen tulee näkyviin tapahtuman sivulla vasta silloin, kun ilmoittautuminen on ajastettu alkamaan.
Jos ennakkoilmoittautumiset halutaan vastaanottaa verkkolomakkeen sijaan sähköpostitse tai puhelimitse, voit klikata valituksi ”Tämä on ennakkoilmoittautumista vaativa tapahtuma”, mutta jättää Linkki ilmoittautumiseen -kentän tyhjäksi. Puhelinnumero tai sähköpostiosoite kirjoitetaan tapahtuman kuvauskenttään.
Yhteyshenkilö
Valitse haluamasi seurakunnan yhteyshenkilö listalta ja siirrä Valitut-laatikkoon. Henkilön yhteystiedot tulevat näkyviin tapahtuman sivulle.
Luokka
Tapahtumaluokkia ovat
- Lapsille ja lapsiperheille
- Nuorille
- Aikuisille
- Jumalanpalvelukset ja uskonelämä
- Musiikki
- Lähetys- ja avustustyö
- Apua ja tukea.
Kategoria "Muu" on tarkoitus käyttää yksinään ja vaan silloin kun mikään muu kategoria ei ole sopiva.
Lue lisää tapahtumakategorioista
Avainsanat
Avainsanojen avulla voidaan luoda tapahtumalistauksia tietyntyyppisistä (esim. yhteisvastuu) tai tietylle kohderyhmälle (esim. koululaisille) suunnatuista tapahtumista. Lisäksi avainsanalla voidaan suositella samankaltaisia tapahtumista. Samankaltaiset tapahtumat, joilla on sama avainsana, näkyvät tapahtuman sivulla "Katso myös" -listauksessa.
Avainsanoilla voit vaikuttaa myös siihen, miten hyvin tapahtuma löytyy sivuston tapahtumahaulla. Tapahtumalle kannattaa antaa sellaisia avainsanoja, joilla seurakuntalainen todennäköisesti hakee tapahtumaa. Sanahaku ei tunnista taivutettuja sanoja tai sanan osia, minkä vuoksi esimerkiksi Joulumyyjäiset-nimiselle tapahtumalle kannattaa antaa avainsanoiksi sekä ”joulu” että ”myyjäiset”. Googlen hakutuloksiin avainsanoilla ei ole vaikutusta.
Käytä avainsanoissa yksittäisiä sanoja tai yhteen kirjoitettavia yhdyssanoja. Älä käytä erikoismerkkejä tai numeroita avainsanoissa.
Avainsanavalinta toimii seuraavasti:
- Voit kirjoittaa avainsanan riville ja painaa Enter-näppäintä. Tällöin kyseinen avainsana valitaan.
- Vaihtoehtoisesti voit painaa “Valitse” -painiketta ja valita listasta sopivan avainsanan.
Yksittäisen tapahtuman muokkaaminen
Voit muokata olemassa olevia tapahtumia kirjautumalla Lukkariin ja valitsemalla vasemmalta olevasta valikosta Tapahtumat. Hae avautuvasta hallintanäkymästä tapahtumalistasta tai hakusanan avulla tapahtuma, jota haluat muokata. Tapahtumat listautuvat tapahtuma-ajan mukaan ja tapahtumasarjat esitetään nippuina, jotka voi avata plus-merkistä. Tapahtumalistauksessa näytetään myös seurakunnan ulkopuolinen tila.
Tapahtumien muokkaustoiminnot on keskitetty omaan sarakkeeseensa. Klikkaa tapahtuman nimeä listasta tai kynäkuvaketta muokataksesi tapahtumaa. Ikkunaan avautuu tapahtumatietolomake. Muokkaa lomakkeeseen haluamasi tiedot. Klikkaa sitten sivun alareunassa olevaa Julkaise tapahtuma -painiketta.
(Kynäpainikkeen vieressä oleva linkkikuvake avaa tapahtuman selaimessa.)
Toistuvan tapahtuman muokkaaminen
Jos loit toistuvan tapahtuman, näet plus-merkkiä klikkaamalla listan kaikista luomistasi tapahtumista.
Tässä näkymässä voit vielä esim. poistaa yksittäisiä kertoja (esim. pyhäpäiviin osuvat kerrat) tai tehdä niihin tai koko julkaisuun muutoksia. Klikkaa tapahtuman nimeä listasta tai rataskuvaketta, jolloin avautuu valintaikkuna "Muokkaa koko tapahtumasarjaa tästä esiintymästä eteenpäin (mukaan lukien valittu tapahtuma)" tai "Muokkaa vain tätä valittua tapahtumaa".
Tapahtuman muokkauksen jälkeen klikkaa Julkaise tapahtuma -painiketta. Palaa takaisin -painikkeella palataan takaisin tapahtumien listausnäkymään. Tapahtuman aikoja voi muokata vain yksitellen.
Tapahtuman poistaminen
Hae tapahtumalistasta tai hakusanan avulla tapahtuma, jonka haluat poistaa. Klikkaa tapahtuman rivillä roskakorikuvaketta.
Tapahtumasarjasta voi poistaa yhden tai useamman tapahtuman.
- Jos haluat poistaa koko tapahtumasarjan, klikkaa Poista kaikki.
- Jos haluat poistaa vain joitain tapahtumakertoja, klikkaa ne valituksi ja paina sitten Poista valitut -painiketta.
Lukkari kysyy: "Olet poistamassa tapahtumaa. Haluatko jatkaa?" Klikkaa OK.
Tapahtuma peruttu -merkinnän lisääminen tapahtumiin
Lukkarissa tapahtumiin pystyy lisäämään merkinnän siitä, että tapahtuma on peruttu. Tapahtuma jää silloin sivustolle näkyviin, mutta tapahtuman yhteydessä näkyy Peruttu-teksti.
Näin lisäät Peruttu-merkinnän tapahtumaan:
- Kirjaudu sisään Lukkari-sivustollesi.
- Valitse vasemmasta valikosta "Tapahtumat".
- Sivulle aukeavasta listasta valitse tapahtuma, jonka haluat peruuttaa. Siirry tapahtuman muokkaustilaan klikkaamalla tapahtuman nimeä tai rivin lopussa olevaa kynäpainiketta.
- Sivulle aukeaa tapahtuman tiedot. Vierittämällä alaspäin tulet kohtaan "Tapahtuman muut tiedot". Tässä kohdassa klikkaa valituksi "Tapahtuma on peruttu".
- Vieritä sivua alaspäin ja klikkaa "Julkaise tapahtuma".
Tapahtuman somejakokuva
Kun Lukkarin tapahtuman jakaa sosiaalisessa mediassa, jaon esikatselussa näkyy yleensä otsikko, tiivistelmäteksti ja kuva. Nämä poimitaan ensisijaisesti tapahtuman sisällöstä.
Jos tapahtumalla ei ole kuvaa, esikatseluun tulee näkyviin sivuston tapahtumille asetettu yhteinen oletuskuva. Jos oletuskuvaakaan ei ole annettu, esikatseluun poimitaan yleensä jokin muu kuva sivun sisällöstä. Tällöin somejakokuvaksi saattaa päätyä esimerkiksi footerin banneri.
Tapahtuman somejakokuvan voi määritellä tapahtumien ylläpitonäkymässä:
- Kirjaudu Lukkariin ja valitse vasemmasta ylläpitovalikosta Tapahtumat.
- Klikkaa tapahtumien hallinnassa kolmea pistettä ja valitse Tapahtumien oletuskuva.
- Klikkaa Vaihda oletuskuva ja etsi haluamasi kuva koneeltasi tai Lukkarin kuvahakemistosta.
- Tallenna.
Oletuskuva ei näy Lukkari-sivustolla vaan ainoastaan somejakojen esikatseluissa.
Tapahtumien lisätoiminnallisuudet
Uusi tapahtuma tapahtumasarjaan
Jos olet luonut tapahtumasarjan, voit halutessasi jälkikäteen lisätä siihen uuden tapahtumakerran. Siirry tapahtumien hallintaan ja etsi muokattava tapahtumasarja listalta. Klikkaa plusmerkkiä tapahtumasarjan riviltä, jolloin avautuu lista sarjaan kuuluvista tapahtumista. Lisää uusi tapahtuma klikkaamalla Lisää tapahtuma sarjatapahtumaan -painiketta.
Tapahtumien automaattinen poistuminen
Menneet tapahtumat poistuvat Lukkarista.
Luo Word-dokumentti
Voit luoda Lukkarin tapahtumakalenteriin syötetyistä tapahtumista Word-dokumentin. Siirry tapahtumien hallintaan ja aseta haluamasi hakukriteerit. Tee haku ja paina sitten Luo Word-dokumentti -painiketta. Voit hakea tapahtumia päivämäärärajoituksella enintään 61 päivän ajanjaksolta.
Sivuston käyttö eri aikavyöhykkeellä
Mikäli kyseessä on muualla kuin Suomen aikavyöhykkeellä käytetty sivusto, voi sivuston aikaa muuttaa. Erityisesti tapahtumien yhteydessä on tärkeää, että tapahtumat ovat ko. maan mukaisessa ajassa. Sivuston aikavyöhykkeen muutosta hoitaa LukkaritukiLinkki avautuu uudessa välilehdessä.
Tapahtumien automaattinen arkistointi
Kaikki yli 60 päivää vanhat Lukkarin tapahtumat arkistoidaan automaattisesti, ellei tapahtumalle ole tehty merkintää ”Älä arkistoi tapahtumaa”. Arkistointi tapahtuu kerran kuussa kuukauden ensimmäisenä maanantaina.
Arkistoinnin yhteydessä tapahtumat poistetaan tapahtumien ylläpidosta. Arkistoinnin ohittamista kannattaa käyttää huolella harkiten, sillä arkistoimattomat tapahtumat hidastavat Tapahtumien ylläpidon käyttöä.
Arkistoinnissa tapahtumien tiedot (ei kuvia) tallennetaan Excel-tiedostoon Lukkarin Kuvat ja liitteet –osioon ”tapahtumat_arkistointi” –nimiseen kansioon.
Käytä arkistoituja tapahtumia
Voit käyttää vanhaa tapahtumaa, joka löytyy arkistosta. Löydät sen vasemmasta valikosta valitsemalla Kuvat ja liitteet. Etsi kansio tapahtuma arkisto. Hae esiin tapahtuma, päivitä tiedot ja tallenna.
Jos olet aiemmin jakanut tapahtuman Facebookissa, Facebook muistaa vanhat tiedot. (Sama koskee myös uutisia.) Poista Facebookin muisti seuraavasti:
- Siirry osoitteeseen https://developers.facebook.com/tools/debug/
- Kirjoita sivun osoite ja paina Debug
- Paina Scrape Again. Valmista!
- Jaa sivu kokonaan uutena Facebookissa.
Tapahtumat poistuvat sivustohaun tuloksista muutama viikko tapahtuman päättymisen jälkeen rippumatta siitä, onko niitä arkistoitu vai ei.
Arkistoitujen tapahtumien hakeminen
Kuvat ja liitteet osiosta voi hakea hakusanalla "arkistotiedosto", jolloin listautuu Excel-tiedostoja arkistoiduista tapahtumista.