Lukkari-sivuston julkaisu

Sivuston julkaisemisen käytännön tehtävistä vastaa Lukkarin verkkotuki Kirkkohallituksessa seurakunnan kanssa yhdessä sovittuna ajankohtana.

Julkaistaan Lukkari-sivusto ja poistetaan vanha sivusto verkosta

Julkaisu tarkoittaa käytännössä sitä, että verkkotunnuksen ohjausta muutetaan niin, että seurakunnan nettiliikenne siirtyy uudelle Lukkari-sivustolle.

Lukkari-sivusto kytketään automaattisesti Google Analytics -kävijäseurantaan. Jos seurakunnalla on ennestään käytössä Google Analytics, ilmoita siitä Lukkarin käyttötukeen.

Lukkari-sivustoilla käytetään Elastic searh hakua. Sivuston haku toimii sivuston sisältöihin julkaisun jälkeen. Vastaavasti Googlen haun päivittyminen ajan tasalle (yli 80%) menee noin viikko sivuston julkaisusta, jonka jälkeen Google haku löytää julkaistun sivuston sisällöt. 

Seurakunnan tehtävänä on huolehtia omalta osaltaan verkkotunnuksen hallintaan liittyvistä tehtävistä, kuten verkkotunnuksen valtuutusavaimen toimitamisesta Lukkarin tukeen. Seurakunnan verkkotunnus siirretään valtuusavaimella Lukkari tuen hallintaan. 

Julkaisuvaiheen muistilista

Kuukausi ennen julkaisua

  • Sovi sivuston julkaisuajankohdasta Lukkarin verkkotuen kanssa. 
  • Uuden verkkotunnuksen, eli www-osoitteen, hankkiminen (mikäli tarpeen) internetpalveluntarjoajan, IT-aluekeskuksen tai Lukkarin verkkotuen kautta. Lue lisää verkkotunnuksista alempaa tältä sivulta.
  • Jos seurakunnalla käytössä nykyisen sivuston yhteydessä toimiva intranet tms. palvelu, tulee sen jatkosta sopia palvelun tuottajan kanssa sekä informoida sen olemassa olosta Lukkarin verkkotukea. Sama koskee muita kuin evl.fi-sähköpostilaatikoita.
  • Irtisano vanhan sivuston sopimus

Kaksi viikkoa ennen julkaisua

  • Selvitä, millä verkkotunnuksilla sivustolle tullaan julkaisun jälkeen (esim. esimerkkilanseurakunta.fi ja nuoriso.esimerkkilanseurakunta.fi) ja kerro niistä Lukkarin verkkotukeen.
  • Hanki em. verkkotunnusten valtuutusavaimet ja toimita ne Lukkarin tukeen.

Verkkotunnuksen eli domainin hallinta

Vanhan verkkotunnuksen siirto 

Lukkarin käyttöön siirtyessä seurakunnan verkkotunnuksen (jokuseurakunta.fi) ylläpito voidaan siirtää Lukkarin verkkotuen hoidettavaksi. Ylläpitomme kattaa verkkotunnuksen varauksen uusimisen määräajoin ja verkkotunnuksen nimipalvelutietojen ylläpidon. Kirkkohallitus vastaa verkkotunnuksen ylläpidon kuluista.

Vaihtoehtoisesti seurakunta voi tilata verkkotunnuksen ylläpidon joltain ko. palveluita tarjoavalta yritykseltä (verkkotunnusten välittäjä). Tästä ylläpitoratkaisuista seurakunta neuvottelee itsenäisesti haluamansa välittäjän kanssa.

Verkkotunnuksen ylläpito on ennen Lukkariin siirtymistä yleensä ollut seurakunnan sivuston teknisestä ylläpidosta vastaavalla yrityksellä. Verkkotunnuksen ylläpidon siirtoa varten tarvitaan ns. välittäjän vaihtoavain (ks. lisää Viestintäviraston sivuiltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä).

Huom! Aloita välittäjän vaihto vähintää kuukausi ennen Lukkari-sivuston sunniteltua julkaisuajankohtaa. Vaihtoavain tulee toimittaa Lukkarin verkkotukeen vähintään kaksi viikkoa ennen Lukkari-sivuston julkaisua. 

Uuden verkkotunnuksen hankinta

Jos seurakunnalla ei ole ennestään omaa verkkotunnusta tai se on tarpeen muuttaa (jokuseurakunta.fi, jonkunseurakunnat.fi tai jokuseurakuntayhtyma.fi), ole vähintään kuukausi ennen julkaisua yhteydessä Lukkarin verkkotukeen.