Kuvituskuva diagrammeista.

Kävijäanalytiikka

Lukkari-sivustojen kävijäanalytiikan kerääminen muuttuu vuoden 2023 aikana. Tälle sivulle kootaan tärkeää tietoa muutoksista ja niiden aikatauluista.

Matomo korvaa Google Analyticsin. Google Analyticsin vanha versio poistui käytöstä kesällä 2023. Matomo on otettu käyttöön kaikkien seurakuntien kohdalta. Ylläpidon vasemmassa mustassa valikossa on tulossa uusi kohta "Analytiikka". Sitä klikkaamalla avutuu sivustokohtainen näkymä.

Usein kysytyt kysymykset

Missä kävijätietoja pääsee jatkossa seuraamaan?

Perustiedot Matomon tarjoamasta analytiikasta on tuotu osaksi Lukkarin ylläpitonäkymää. Jatkossa Lukkarin ylläpitäjät voivat siis tarkastella sivustonsa kävijätietoja kirjautumalla Lukkariin, eikä erillisiä Matomo-tunnuksia tarvita.

Jos seurakunnassa halutaan tutkia analytiikkaa syvemmin tai luoda esimerkiksi omia raportteja, Matomon käyttöoikeuksia voi pyytää Lukkari-tuestaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Ilmoita tukeen seurakunnasta tai yhtymästä yksi henkilö, josta tulee Matomo-tilin pääkäyttäjä. Pääkäyttäjä vastaa käyttöoikeuksien hallinnoimisesta ja jakamisesta eteenpäin omassa työyhteisössä.

Miten Matomoa käytetään?

Matomon käyttöliittymä on selkeä ja yleisesti koettu helppokäyttöiseksi. Matomon sivuilla on ohjeita työkalun käyttöön englanniksiLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Helpoiten pääset seuraamaan seurakuntasi analytiikka Lukkarin ylläpidossa olevalta analytiikan raportointinäkymältä.

Mitä aiemmin kerätylle Google Analytics -datalle tapahtui?

Universal Analyticsin keräämät kävijätiedot siirrettiin Matomoon, joten vanha data ei katoa, vaikka työkalu vaihtui. Dataa on kuitenkin valtava määrä ja sen siirtäminen vie paljon aikaa. Tarkoituksena on, että kaikki historiatietoa on siirretty Matomoon vuoden 2023 loppuun mennessä.

Käytöstä poistettujen Lukkari-sivustojen kävijädataa ei siirretty Matomoon. Tämä koskee erityisesti niitä seurakuntia, jotka ovat seurakuntaliitoksen myötä luopuneet omasta verkkosivustostaan.

Voiko Matomon ottaa käyttöön myös sellaisilla sivustoilla, joita ei ole toteutettu Lukkarilla, esimerkiksi seurakunnan verkkolehdessä?

Kyllä voi. Tällaisissa tapauksissa ole yhteydessä Lukkari-tukeen. Uusia sivustoja voidaan liittää mukaan sen jälkeen, kun Matomo on saatu käyttöön kaikilla Lukkari-sivustoilla.

Voiko seurakunta käyttää jotain muuta työkalua kuin Matomoa kävijäseurantaan?

Seurakunta voi halutessaan käyttää Matomon rinnalla jotain muutakin analytiikkapalvelua (Googlen tuoteperheen ulkopuolelta). Jos sivustolla on jo ollut esimerkiksi Snoobi käytössä Google Analyticsin rinnalla, sen käyttö voi jatkua kuten tähänkin asti. Google Analytics ja Google Tag Manager on todettu tietosuojalainsäädännön vastaisiksiLinkki avautuu uudessa välilehdessä eikä niitä enää jatkossa voi käyttää Lukkari-sivustoilla.

Voiko Matomoa käyttää mobiililaitteella?

Kyllä voi. Matomo Mobile -sovellus on saatavilla sekä Android- että iOS-laitteille sovelluskaupasta.