Sisältöjen rakentaminen sivustolle

Yleensä verkkosivustohankkeissa tekniselle toteutukselle tulee varata aikaa ja tekniikan keskeneräisyys saattaa hankaloittaa sisältöjen syöttämistä. Tällaisia haasteita ei ole Lukkarisivuston käyttöönotossa. Sivusto perustaminen kestää muutaman minuutin verkkotuessa. Kun seurakunta saa sivuston käyttöönsä, sisältötyö voi alkaa!

Yhteyshenkilöt saavat päätoimittajan oikeudet

Jokaisella seurakunnan työntekijällä on oletuksena ylläpitäjä-oikeudet sivustolle, joilla voi syöttää lähinnä tapahtumia ja yhteystietoja. Yhteyshenkilöt saavat sivustolle päätoimittajan oikeudet eli he voivat antaa muille lisää käyttöoikeuksia.

Tutustu Lukkarin käyttäjähallintaan ja käyttöoikeusluokkiin

Miten pääsen alkuun tyhjän sivuston kanssa?

Yhteyshenkilöiden kannattaa tutustua sivuston ylläpitoon ensin, jotta voivat opastaa muitakin sisältötyöhön. Voit seurata sisältötyön askeleita tai kokeilla rohkeasti luoda ja poistaa sivuja sekä sisältöartikkeleita. Työläintä Lukkarin käytön opetelussa on päättää, miten sisällöt mihinkin osioon halutaan asetella. Kannattaa tutustua kaikkiin käytössä oleviin sivumalleihin ja katsoa mallia muiden seurakuntien sivuilta.

Seurakunnan starttikoulutus

Starttikoulutukseen kannattaa kutsua kaikki verkkosisältöjä tekevät henkilöt. Koulutusta voi seurata suorana lähetyksenä Youtubessa. Jos ajankohta ei sovi, voi koulutuksen katsoa tallenteena.

Verkkokoulutuksissa käydään läpi Lukkari-järjestelmän käyttöä paloiteltuna tunnin pätkiksi. Tavoitteena on että kaikki sisältöjä tekevät pääsevät työssään alkuun. Koulutuksen yhteydessä kannattaa sopia myös työnjaosta.

Sisältötyötä kannattaa tehdä askeleiden mukaisessa järjestyksessä, mutta eri osioita voi tehdä myös yhtä aikaa jos tekijöitä on useita.

Verkkosivuston uudistamiseen on hyvä saada työyhteisöä mahdollisimman laajalti mukaan. Seurakunnan tai yhtymän koosta riippumatta Lukkari-projekti on todella raskas, jos vain yksi tai muutama henkilö osallistuu työhön.

Sisältöjen siirto, kirjoittaminen ja asettelu sivustolle

Työn etenemisen voi aikatauluttaa käyttöönottoerän aikataulun mukaan. Yhteisen aikataulun noudattaminen ei ole kuitenkaan välttämätöntä jos työ hoituu jotenkin toisin tehokkaammin. Kaikki ohjeet löytyvät Lukkari-ohjeesta, joten työtä voi tehdä millaisella aikataululla tahansa.

Sisältöjä tehdessä kannattaa pitää mielessä ainakin yhteisen sisällön hyödyntäminen, verkkokirjoittamisen ohjeetLinkki avautuu uudessa välilehdessä, käyttäjälähtöisyyden periaatteet sekä tapa miten sisäiset linkit tehdään (jotta niitä ei tarvitse korjata julkaisun jälkeen).

Sisältöjen viimeistely

Kun sisältötyö alkaa olla hyvässä vaiheessa, kannattaa arvioida mahdollinen julkaisuaika. Vanhan sivuston teknisen toimittajan kanssa tulee myös sopia, milloin sopimus irtisanotaan ja siirretäänkö vanha sivusto jonnekin talteen mutta kuitenkin pois julkisesta verkosta.

Viimeistään sivuston työstön loppuvaiheessa kannattaa miettiä myös sisältöjen hakukonenäkyvyyttä. Seurakuntalaiset eivät välttämättä tule etsimään sisältöä seurakunnan sivuston etusivun kautta vaan he etsivät asioita Googlella.

Tutustu sisältöjen hakukoneoptimointiin

Tarkistuslista sisältötyön loppuvaiheeseen