Pääsiäisen yhteiset sisällöt

Pääsiäisteemaisia videoita ja tekstejä voi nostaa pilvipainikkeen avulla sisältöportletteihin seurakuntien sivustoilla. Yhteisiä linkkejä voi hyödyntää linkkilistausportleteissa.

Yhteiset sisällöt on nimetty Lukkarissa alla näkyvillä tunnisteilla. Sivun alaosassa näet, miltä sisällöt näyttävät, kun ne lisää sivulle.

Yhteinen, päivittyvä sisältö

Tänä vuonna on olemassa yhteinen, päivittyvä pääsiäissisältö nimeltään Paasto ja pääsiäinen. Lue lisää uutiskirjeestäLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Ekopaasto

Linkit:

  • Kampanjat - Ekopaasto - logo (neliö)
  • Kampanjat - Ekopaasto - Koiranulkoiluttaja
  • Kampanjat - Ekopaasto - Kädet
  • Kampanjat - Ekopaasto - Parsakaali

Teksti:

  • Kampanjat - Ekopaasto 2024

Kalenterit

  • Paastokalenteri (2024)
  • Lasten paastokalenteri

Pyhävideot

  • Pyhäpäivät - Pääsiäisen piirrosvideot - kiirastorstai / videoupotus
  • Pyhäpäivät - Pääsiäisen piirrosvideot - palmusunnuntai / videoupotus
  • Pyhäpäivät - Pääsiäisen piirrosvideot - pitkäperjantai / videoupotus
  • Pyhäpäivät - Pääsiäisen piirrosvideot - pääsiäispäivä / videoupotus

Tekstit

  • Pyhäpäivät - Palmusunnuntai
  • Pyhäpäivät - Kiirastorstai
  • Pyhäpäivät - Pitkäperjantai
  • Pyhäpäivät - Pääsiäispäivä

Yhteisten sisältöjen käyttöohjeet:

Ekopaasto 2024 – arjen tekoja ja toivon sanoja

Vuoden 2024 Ekopaastossa kierrätetään viime vuonna hyväksi havaittua teemaa: ”Arjen tekoja, toivon sanoja.” Ekopaastoa vietetään 14.2. – 30.3.2024. Valtakunnallisessa kampanjassa innostetaan suomalaisia liittymään pääsiäispaastoon, rohkaisemaan kohtuuteen ja vahvistamaan luontosuhdetta, niin että voimme osaltamme olla mukana hillitsemässä ilmastonmuutosta ja lievittämässä ilmastoahdistusta.

Kampanjassa vinkataan tapoja, joilla voi säästää energiaa. Syyllistämisen sijaan ideana on rohkaista tekemään itselleen mahdollisia tekoja. Kampanjaan sisältyy myös haaste, johon on helppo liittyä mukaan.

Tämän vuoden paastokalenterissa on mukana myös Ekopaasto-vinkkejä!

Liity mukaan Ekopaastoon ja seuraa somessa tunnisteella #ekopaasto.

Lue lisää Ekopaaston kampanjasivustoltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

YouTube-video

YouTube-video

YouTube-video

YouTube-video

Palmusunnuntai

Palmusunnuntai aloittaa hiljaisen viikon, jolloin muistellaan Jeesuksen kärsimyksiä ja elämän viimeisiä vaiheita. Palmusunnuntai muistuttaa myös Jeesuksen saapumisesta Jerusalemiin. Hän ratsasti aasilla Jerusalemiin, ja kansa heitti hänen eteensä tielle palmunlehviä. Monilla paikkakunnilla lapset käyvät virpomassa pajunoksat käsissään. 

Palmusunnuntain ajankohta vaihtelee vuosittain. Pääsiäinen on kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeinen sunnuntai, ja palmusunnuntaita vietetään viikkoa ennen sitä. 

Kirkoissa päivän liturginen väri on violetti tai sininen. Alttarilla palaa kaksi kynttilää.

Kiirastorstai 

Kiirastorstain jumalanpalveluksessa painopiste on ehtoollisessa. Kiirastorstaina muistellaan opetuslasten viimeistä ateriaa yhdessä Jeesuksen kanssa. Kiirastorstain messun päätteeksi urut vaikenevat ja kynttilät sammutetaan. Alttari riisutaan kankaista ja esineistä, ja se verhotaan mustaan.

Evankeliumista Luukkaan mukaan, luvusta 22

Kun hetki koitti, Jeesus kävi aterialle yhdessä apostolien kanssa. Hän sanoi heille: ”Hartaasti olen halunnut syödä tämän pääsiäisaterian teidän kanssanne ennen kärsimystäni. Sillä minä sanon teille: enää en syö pääsiäisateriaa, ennen kuin se saa täyttymyksensä Jumalan valtakunnassa.” Hän otti käsiinsä maljan, kiitti Jumalaa ja sanoi: ”Ottakaa tämä ja jakakaa keskenänne. Minä sanon teille: tästedes en maista viiniköynnöksen antia, ennen kuin Jumalan valtakunta on tullut.”

Sitten hän otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: ”Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni.” Aterian jälkeen hän samalla tavoin otti maljan ja sanoi: ”Tämä malja on uusi liitto minun veressäni, joka vuodatetaan teidän puolestanne. Mutta tälle samalle pöydälle ojentaa yhdessä minun kanssani kätensä myös minun kavaltajani. Ihmisen Poika lähtee täältä juuri niin kuin hänen on määrä lähteä, mutta voi sitä, josta tulee hänen kavaltajansa!” (Luuk. 22:14–22).

Kiirastorstain iltana Jeesus vetäytyi Getsemanen puutarhaan rukoilemaan voimaa Isältään taivaasta. Juudas kavalsi Jeesuksen ja Jeesus vangittiin. 

Mitä kiira tarkoittaa?

Kiirastorstai on ollut katolisessa kirkossa ripittäytymisen päivä. Kiira-sana tulee ripittäytymisestä. Ruotsin kielen sanan skära tarkoittaa puhdistamista. Kansanuskomuksissa kiira on tarkoittanut pahaa, joka on karkotettu pihapiiristä.

Pitkäperjantai

Pitkäperjantai on Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ja kuoleman muistopäivä. Jeesus ristiinnaulittiin kahden rikollisen kanssa. Raamatussa kerrotaan, että keskipäivällä aurinko pimeni. Pimeys tuli koko maan ylle, ja sitä kesti yhdeksänteen tuntiin saakka. Temppelin väliverho repesi keskeltä kahtia. Jeesus huusi kovalla äänellä:

"Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni." (Luuk. 23:46)

Tämän jälkeen Jeesus henkäisi viimeisen kerran. 

Pitkäperjantai on vuoden ainoa pyhäpäivä, jonka liturginen väri on musta. Pitkäperjantaina vietetään sanajumalanpalvelus, jossa viivytään ristin juurella.

Alttarilla käytetään kukkina viittä ruusua kuvaamaan Jeesuksen haavoja. Urkuja tai muita instrumentteja ei yleensä soiteta, vaan virret lauletaan ilman säestystä. Kello 15 voidaan viettää Jeesuksen kuolinhetken hartautta. Suomessa käytettävä nimitys pitkäperjantai on käännöslaina ruotsista: långfredag. ’Pitkää’ ilmaisevaa sanaa käytetään perjantain yhteydessä yleisesti vain Pohjoismaissa.

Pääsiäiskokkoja Pohjanmaalla

Hiljaisena lauantaina liturginen väri on musta. Jeesus on kuollut ja haudattu. Erityisesti Pohjanmaalla kansanperinteenä on polttaa pääsiäiskokkoja, koska Jeesuksen poissaollessa pääsiäisnoidat ja pahat hengen voivat mellastaa. Kokoilla kansanperinteen mukaan hätistellään näitä pimeyden valtoja.

Pääsiäispäivä

Pääsiäispäivä, sunnuntai, on Jeesuksen ylösnousemuksen juhla.

Enkeli kääntyi naisten puoleen ja sanoi: "Älkää te pelätkö. Minä tiedän, että te etsitte ristiinnaulittua Jeesusta. Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista, niin kuin itse sanoi." (Matt. 28:5–6)

Jumala on herättänyt Jeesuksen kuolleista, elämä on voittanut kuoleman. Pääsiäisenä muistetaan myös kastetta, jonka kautta jokainen kristitty ikään kuin haudataan ja nousee kuolleista.

Pääsiäisen juhla alkaa jo lauantain ja sunnuntain välisenä pääsiäisyönä. Ylösnousemusjuhla alkaa. 

Pääsiäisyö oli varhaisessa kirkossa aika, jolloin monia kastettiin. Siksi pääsiäisyön tai -aamun messussa saatetaan piirtää kastevedellä ristinmerkki seurakuntalaisten otsaan tai pirskotella heidän päälleen kastevettä.

Toisena pääsiäispäivänä, maanantaina, muistetaan ylösnousseen Jeesuksen ilmestymistä häntä seuranneille naisille ja opetuslapsille Emmauksen tiellä. Ilmestykset vakuuttivat heidät Jeesuksen kuolleista nousemisesta ja jatkuvasta läsnäolosta maailmassa.

Pääsiäisyöstä alkaa pääsiäisviikko, joka kestää seuraavaan lauantaihin. Pääsiäisyöstä alkaa myös 50-päiväinen pääsiäisaika, joka päättyy helluntaihin.