Sisältötyöpajat ja verkkosivuston sisällöt

Jotta kaikki seurakunnan työntekijät osallistuisivat verkkoviestintään Lukkari-sivustolla, on työyhteisön kanssa hyvä tutustua Lukkariin tarkemmin. Tältä sivulta löydät tukimateriaalia työyhteisön kouluttamiseen. Voit ottaa materiaalit itsenäisesti käyttöön ja järjestää niiden avulla työpajan kaikille seurakuntasi työntekijöille! 

Työpaja 1: Tavallisen seurakuntalaisen saappaissa - käyttäjäpersoonat

Seurakunnan verkkosivusto on seurakuntalaisia varten. Tämän vuoksi verkkosivuston rakenne ja sisällöt pitää myös tehdä seurakuntalaista eli sivuston käyttäjän näkemyksiä kuunnellen.

Lukkarin sivustomallit on suunniteltu kirkkoon sitoutuneen mutta seurakunnan toiminnassa vähän näkyvän "Maltilliset"-kohderyhmän kanssa. Näin sivusto palvelee sekä aktiivisia seurakuntalaisia ("Uskolliset") että verkkosivuston satunnaisia käyttäjiä. Lue lisää maltillisista täältä »Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Tavallisen seurakuntalaisen saappaissa -työpajassa luodaan verkkosivuston käyttäjäpersoonia eli kuvitteellisia seurakunnan jäseniä verkkotyön avuksi.

Persoonien avulla seurakunnan työntekijä tai vapaaehtoinen voi helposti pitää mielessään verkkosivuston käyttäjän - esimerkiksi tapahtumaan osallistujan luodessaan houkuttavaa ja koukuttavaa tapahtumakuvausta verkkosivustolle.

Kohderyhmän ajattelu yhdessä kollegojen kanssa esimerkiksi työaloittain ja julisteiden askartelu tuottavat yhteisiä visioita ja käytännöllisiä työkaluja viestintään!

Käyttäjä persoonien luominen (ppt) | Käyttäjäpersoonien suunnittelupohja A3 (pdf)

Käyttäjäpersoonia voi hyödyntää myös Tapahtuma-työpajassa

 

Työpaja 2: Houkuttava ja koukuttava tapahtumakuvaus, valovoimainen verkkoilmaisu

Seurakuntien ja seurakuntayhtymien verkkosivustojen käytetyin sisältö ovat tapahtumat. Ne ovat myös kirkon vahvuus ja sykkivät elämää. Seurakuntalaiselle myös pysyvä toiminta tai toistuvat tapahtumat näyttäytyvät tapahtumina.

Tapahtumia ja toimintaa etsitään tapahtumakalenterin kautta. Tämän vuoksi uuden verkkosivuston etusivulla on tapahtumakalenteri keskeisellä paikalla. Päänavigaatiosta ensimmäisenä löytyvät "Tapahtumat, kerhot ja ryhmät". Tätä kautta seurakuntalainen löytää tapahtumiin ja toimintaan. 

Jotta tapahtumat ja toiminta innostaisivat osallistumaan, niiden kuvaamisen on syytä panostaa.

Moni seurakuntalainen etsii tekemistä verkosta, muttei välttämättä osaa yhdistää "fransupiiriä" pitsinnypläykseen! Myöskään "messu klo 10, Virtanen, Nieminen, Lahtinen" ei välttämättä verkon käyttäjälle kerro, että kyseessä on seurakunnan yhteinen kokoontuminen ja tarjolla hiljentymistä, lohtua ja elävää musiikkia.

Taivaskaan ei ole rajana siinä, kuinka houkuttaviksi ja koukuttaviksi seurakunnan tapahtumakuvaukset voi kirjoittaa! 

Tapahtumat ja toiminta esiinLinkki avautuu uudessa välilehdessä (ppt) | Houkuttelevan tapahtuman suunnittelupohja A3 (pdf)