Tälle sivulle olemme koonneet Lukkari-uutiskirjeen Kuukauden vinkit.

Sivujen sommittelu 

Verkkosivun sommittelu, jossa molemmat palstat ovat tasapainossa ilman tyhjää valkoista tilaa, luo visuaalisesti miellyttävämmän ja ammattimaisemman ilmeen. Hyvin sommiteltu sivu pitää kävijän huomion olennaisessa sisällössä ja tekee sivun selailusta sujuvampaa. Kun molemmat palstat ovat täytetyt tasaisesti, kokonaisuus on hallittu ja johdonmukainen.
Verkkosivuston etusivulla voit vaikuttaa ulkoasuun seuraavilla tavoilla:

  • Mieti, kuinka monta ajankohtaista tapahtumaa teillä on. Tasalukuinen määrä, kuten 2, 4, 6, 8 tai 10, näyttää hyvältä. Määriä voi säätää portletin rattaan kautta.
  • Suunnittele vasemman palstan linkkilistat ja oikean palstan nostot niin, että sisältöä on molemmissa suunnilleen yhtä paljon. Jos palstat ovat epätasapainossa, voit harkita jonkin kohdan siirtämistä toiseen palstaan.
  • Uutisten määrää voi myös säätää portletin rattaasta. Kuinka monta tuoretta uutista teillä yleensä on kerralla? Mitkä uutiset haluatte korostaa niin, että niiden ingressi näkyy? Haluatteko, että uutisten kuvat näkyvät etusivulla? Mieti, kuinka paljon tilaa ne vievät ja mitä sisältöä voisi nostaa oikeaan palstaan tasapainottamaan ulkoasua.
  • Mieti, mitä muuta sisältöä voisi nostaa oikealle palstalle. Siellä on portletti, johon voi esimerkiksi upottaa kiinnostavan videon.

Tarkista lopuksi sivun ulkoasu selaimen incognito- tai in private -tilassa.

Tarkista lopulta toisessa selaimessa tai selaimen yksityisessä ikkunassa miltä näyttää.
Samaa periaatetta kannattaa noudattaa myös tavallisten sivujen suunnittelussa Lukkarissa, jotta valkoisia aukkoja ei jää. Toimi seuraavasti:

  • Jos käytät sivun oikeassa laidassa kuvaa, jaa teksti kahteen portlettiin niin, että ensimmäisessä on noin kuvan verran tekstiä ja seuraava on koko leveä.

     
                         

Tältä sivu näyttää ennen tekstin jakamista.                   Sivu missä sommittelu on suunniteltu.

 

  • Mieti myös sivun muuta sisältöä ja portletteja vastaavalla tavalla.

Älä syötä turhia avainsanoja                                                 Gettyimages 1156872387

Avainsanat Lukkarissa on tapa nostaa kerran syötettyä sisältöä esiin useissa paikoissa, yleensä listoina. Olet varmasti huomannut, että tapahtumia syöttäessä on kenttä avainsanoille. Siinä myös ohjeistetaan, että avainsanoja käytetään listauksia varten. On turhaa syöttää muita avainsanoja kuin niitä, joita seurakunnassa jo käytetään listauksissa. Avainsanoiksi ei kannata lisätä asioita, jotka on jo valittu jossain kohtaa syöttölomakkeessa, esimerkiksi tilan nimi tai tapahtuman paikkakunta. Avainsanat eivät myöskään ole hakukoneita varten.

Pääsiäisen perhetapahtuman avainsanoiksi ei kannata syöttää esimerkiksi tällaisia: askartelu, Esimerkkilän krypta, munamaalaus, lapset, lapsille, lapsiperheille, aikuiset, perhe, lapsityö, pullakahvit, pääsiäspupu, onginta, pääsiäisvaellus. Sen sijaan pääsiäinen voi olla hyvä avainsana, jos seurakunnassa on erikseen olemassa lista, johon nousevat kaikki pääsiäistapahtumat. Jos olet epävarma, mitkä avainsanat ovat käytössä listoja varten seurakunnassasi, kysy sivuston päätoimittajalta.

Hakukonenäkyvyyteen voit parhaiten vaikuttaa siten, että käytät itse tekstissä niitä sanoja, joilla uskot kävijän hakevan kyseistä tapahtumaa. Kuvaile tapahtuma mahdollisimman selkeästi ja houkuttelevasti käyttäen näitä sanoja.

Avainsanojen avulla voi Lukkarissa tehdä erilaisia listoja tapahtumista, uutisista, yhteystiedoista, blogipostauksista ja tiloista. Lukkariohjeesta voi lukea näistä lisää.

Kriisiviestintä Lukkarissa Gettyimages 1129714264

Seurakunnan varautumiseen kuuluu kriisiviestintäsuunnitelma. Kriisiviestintään täytyy olla valmiina suunnitelma, jotta prosessi sujuu nopeasti kriisitilanteessa. Myös verkkoviestintä ja Lukkarissa tapahtuva viestintä on otettava huomioon suunnitelmassa.

Lisää ohjeita kriisiviestinnästä löydät täältä.