Sivuston suunnittelu

Sisältötyötä kannattaa jonkin verran suunnitella etukäteen. Käytännössä suunnittelua ja toteutusta tehdään usein yhtä aikaa. Alle on koottu asioita, joita kannattaa sivustoprojektissa miettiä.

Valitse sivustomalli

Tutustu Lukkari-sivuston rakenteeseen ja sivustomalleihin. Arvioi erityisesti, millainen sivustomalli on toimiva seurakuntalaisten näkökulmasta. Sivustomallit löydät alempaa tältä sivulta.

Käy läpi vanhan sivuston toiminnallisuudet

Vanha sivusto kannattaa käydä läpi ja arvioida, mitä toimintoja ja erityisiä esitystapoja sieltä halutaan siirtää uuteen ja mistä voidaan ehkä luopua. Jos käytössä on ollut kävijäseuranta, kannattaa sitä hyödyntää sen arvioimisessa, mikä on tarpeellista.

Vanha sivusto ja julkaisujärjestelmä sisältävät yleensä myös erilaisia toiminnallisuuksia ja ratkaisuja, joita ei välttämättä ole Lukkarissa sellaisenaan. Esimerkiksi tällaisia ovat uutiskirje, panoramat, blogit jne. Lue lisää seurakuntien sivustojen ominaisuuksista ja ratkaisuista Lukkariin siirryttäessä alempaa tältä sivulta.

Tutustu kohderyhmään ja konkretisoi kenelle sisällöt tehdään

Organisaatiolähtöisestä sisällöstä käyttäjälähtöiseen ei päästä ilman tietoista näkökulman vaihtamista. Tähän auttaa parhaiten kohderyhmän konkretisoiminen käyttäjäpersooniksi. Itseä ei kannata ajatella käyttäjäksi. Lukkarisivustojen kohderyhmäksi on määritetty ns. maltilliset seurakuntalaiset. Tutustu maltillisiin ja luo oma käyttäjäpersoona

Käy läpi vanhan sivuston sisällöt ja tutustu uuteen päärakenteeseen

Käy läpi vanhan verkkosivuston sisältö. Arvioi, mitkä sisällöt ovat käyttökelpoisia, tarpeellisia ja käytetyimpiä. Suunnittele, mitkä sisällöt poistetaan, muokataan tai siirretään sellaisinaan uudelle verkkosivustolle.

Uuden verkkosivuston päärakenteeseen kannattaa tutustua hyvissä ajoin. Huomiotavaa on myös se, että Lukkarissa on yhteisiä sisältöjä. Kaikkea ei siis tarvitse seurakunnissa enää tuottaa itse. Se, mikä on ennen on kerrottu yhtymätasolla, saattaa jatkossa ollakin kirkon yhteistä sisältöä.

Lue lisää

Suunnittele ja hanki kuvat

Lukkarissa on paljon paikkoja kuville. Myös linkkilistoihin on hyvä löytää sopivia kuvia. Pääsivulle tarvitaan suuri ja laadukas paikallinen kuva. Kuvat tallennetaan Lukkarissa kuvahakemistoon, johon on hyvä suunnitella rakenne, josta kuvat löytyvät kun niitä lisätään sivuille.

Lue lisää kuvien käytöstä Lukkarissa